
Pleidooi voor beter OV in de Wijk, minder auto’s en ruimte voor de kinderen
(Joke) Ooit reed ik auto en was vervoer voor mij geen probleem. Ik kon altijd komen waar ik wilde, en precies op de tijd dat ik er moest zij. En toen ik geen auto meer had, was er dan toch nog de fiets, voor de korte afstand tenminste. En als het om de een of andere reden een beetje lastig was kon ik nog altijd de bus nemen. Vroeger – in de tijd dat Connexxion het OV voor haar rekening nam, had je in het Soesterkwartier een vaste route. Bus Lijn 1 reed toen rop vaste tijden en was altijd aardig op tijd. Er was toen ook nog een lijn 2. Lijn 2 was een extraatje. Lijn 2 was bedoeld om Isselt apart te bedienen, maar reed tussendoor af en toe ook wel eens door de wijk. De route van lijn 2 was zo uitgedokterd dat je toen gedurende sommige delen van de dag 4 keer per uur met een bus binnen tien minuten op het station kon komen. – in die tijd was de ingang van het Station alleen nog aan de stadskant van het spoor. ….
Lijn 2 werd opgeheven, lijn1 moest gelijk het werk van de lijn Isselt over gaan nemen. In 2019 volgde het bericht dat Syntus van plan was om niet meer op de zondag naar Isselt en dus ook niet door het Soesterkwartier te gaan rijden. (Ook op zaterdagavond werd de dienst in de ban gedaan.) Maar wat moet je dan als je op zondag met de trein op familiebezoek wil en als je geen auto hebt, en als fietsen niet meer goed lukt? Na deze fatale wijziging is het comité ‘De Bus komt zo’ opgericht.
Ons plan begon met de mail van Clary) 21-05-2019 ….Ik maak me er nu al 2 jaar druk over, heb zowel de opstapplaats in het zicht, toen ik hier kwam wonen 5 jaar geleden, als de rijdende bus op zondag zien verdwijnen. En ik ben principiëel voorstander van openbaar vervoer als basisvoorziening; met de bekende argumenten dat het minder vervuilt, we dan minder hoeven te steggelen over parkeerplaatsen, dat het voor de participatie van ouderen, maar ook voor moeders met kinderwagens een belangrijk hulpmiddel is. Dat toeter ik rond, schrijf ik aan politieke partijen en Syntus, maar het glijdt als water van de eend z’n rug. Het financiële argument is wel berekend, maar niet wat het mag kosten als er met een kleine bus wordt gereden- in het weekend als niet vooral scholieren van de bus gebruik maken. […] Daarbij komt dat de wijk gaat groeien in inwoneraantal. Wanneer je OV tegelijk aanbiedt en promoot, wordt het ook gebruikt. Het was zeker een element in mijn keuze om hier te willen wonen.
Actie Het comité heeft intussen al vele acties gevoerd en de nodige bekendheid gegeven aan de oproep voor beter Openbaar Vervoer in de wijk. Omdat het goed zou zijn als dat verbeterd wordt. We zijn nu in gesprek met provincie en gemeente. De provincie is bezig met een onderzoek. De gemeente denkt daarbij mee. Naar onze smaak ietsje te aarzelend. Wij willen nu niet meer langer wachten en het gewoon zelf maar gaan uitproberen. We hebben een route ontworpen voor een busje dat door de hele wijk rijdt. Een ringlijntje Soesterkwartier. Die begint bij station Piet Mondriaanplein. Een route die daarna ook weer eindigt bij hetzelfde station. Ieder half uur een vaste rit door de wijk. Die proef willen we houden gedurende 5 weekends. Mogelijk nog dit najaar, eigenlijk willen we niet langer wachten. Anders maar volgend jaar.